úterý 29. prosince 2009

Papír vs. e-knihy, část 2.

V předchozí části jsem nabídl jakousi vlastní obranu elektronického inkoustu. Pokusil jsem se rozebrat jednotlivé výhody oproti klasickým papírovým knihám a pravděpodobně jsem ve vás vzbudil pocit, že už tištěným knihám, které máte v poličkách, už odzvonilo. Ale ta doba je ještě hodně daleko. Pokusím se tedy mrknout i na druhou stranu barikády. Na vynález, který osobně srovnávám s objevem ohně, na klasické tištěné knihy.

Z pohledu klasických knih

Nejlepší bude začnu-li s podle mě jejich největší výhodou, trvanlivostí. V dnešní době internetu, kdy je vymazání digitální informace otázkou kliknutí a pár vteřin, je výdrž informací v papírových knihách přímo zázračná. Není nic neobvyklého, že si z knihovny půjčíte knihu, která vyšla před 80 lety. I když už nejspíš bude notně ošmataná a popsaná, což nesnáším, ale bude stále čitelná. I po všech těch letech obsahuje čitelné informace, což se o médiích jako je CD, které vydrží tak 10-20 let, říct nedá.

Další výhodou je téměř dokonalá uživatelská přívětivost. Každý člověk, samozřejmě za předpokladu, že umí číst a není nějaký Křovák, který knihu v životě neviděl, když dostane do ruky knihu, okamžitě ví, jak s ní pracovat. Když to srovnáme se složitějšími přístroji na čtení e-knih, kterých by se pravděpodobně bál i vzdělanější člověk (všichni víme, jak je to s lidmi a počítači, že?), tak tu máme další velikou výhodu klasických knih.

Uchování informace v knihách v poličce vás nic nestojí. Když pomineme uložení elektronické informace na přenosná média jako je CD, které je stejně celkově energeticky náročnější, tak vás založení knihy do poličky stojí akorát ono místo v poličce. Pro ty línější pak ještě pohyb rukou, když ji tam dáváte. :-)

Pro mnoho lidí je nespornou výhodou jakási hmatatelná hodnota jimi pořízené knihy. Na e-knihu si těžko sáhnete, je to jen shluk jedniček a nul. Obsahují sice někdy i obrovskou výpovědní hodnotu, může to být například přesná kopie Shakespearova rukopisu, ale Shakespearův rukopis už to prostě není. Kniha je něco jako poklad. Je to autor napsaný na papíru, na papíru, který tím získá úplně jiné hodnoty. Navíc se s tím dá lépe působit na známé, když je zavedete do své knihovny a oni shledají, že tam máte čtyři police plné Pratchetta, už si o vás udělají obrázek. Rozhodně daleko lepší, než když jim na monitoru ukážete sbírku stažených e-knih.

Kniha má prostě kouzlo. Pro člověka jako jsem já, je přímo rájem, když si může v obchoďáku zaskočit do oddělení s knihami a zkoumat jednotlivé obálky a přemýšlet, co že je to vlastně za knihu. Nebo později řešit dilema, zda koupit tuhle knížku nebo raději tamtu, nebo později obě, když zrovna teď nemá na obě dvě najednou peníze. A právě Pratchett to vystihuje ve svých dílech přesně. V knihovně nebo v knihkupectví, prostě všude kde jsou regály plné knih, se čas jakoby zpomalí nebo utíká úplně jinak. Prohlížíte, prohlížíte a najednou přiběhne příbuzný nebo kamarád a chce už odejít, protože na ty knížky prostě čumíte víc jak půl hodiny a vám to ani nepřijde.

Závěr

Když to tedy shrnu, tak mi připadají obě síly vyrovnané. S e-knihami můžete snadno manipulovat a dají se efektivněji skladovat, na druhou stranu klasická kniha je lépe zavedená, ergonomičtější, a má své časem prověřené kouzlo. Nakonec stejně svět dospěje do stádia, kdy už budou jen elektronické informace, ať už díky nějakému módnímu trendu, ekologii nebo tlaku technologického pokroku. Ale to se stane až za dlouho, až v době, kdy bude virtuální svět běžnou součástí reálného světa všech lidí. A myslím opravdu všech.

Trošku můj názor podkopává fakt, že internetový obchod Amazon letos prodal více elektronických knih než těch klasických, což někteří považují za přelom. Já v tom vidím akorát nadšení lidí ze čtečky e-knih Kindle, kterou Amazon sám uvedl na trh, spolu s přístupem do jejich databáze elektronických knih. Rozhodně to nepovažuji ze předzvěst hromadného pálení knih a vzniku davů "elektronických" čtenářů.

Ale špatná věc to není, pokud to lidi donutí číst, je to jedině dobře.

4 komentáře:

  1. Teď mě napadla hrůzná myšlenka, že se naši potomci budou chodit dívat do muzeí, kde bude ve vitríně vystavena kniha (aby to mělo "správný grády", tak pokud možno sci-fi, třeba Asimov) a budou se divit, že jejich předci byli schopní takového poklesku, jako je čtení papírových knih...

    Hezké. Přesně si vystihl to, co si myslím i já: Z e-knih jsem nadšená, už jenom proto, že mám spoustu povinné literatury a je mi milejší s sebou tahat čtyř kilový notebook, než 20 kilo knížek, ale papírové knížky se taky vzdát nechci, má v sodě jakési kouzlo...

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná úvaha, na každé z těch myšlenek něco je.

    Jak už to bylo řečeno, e-knihy jsou hrozně fajn. Člověk může mít třeba celou knihovnu v počítači, když to přeženu, a nebude to přitom vážit víc jak notebook, ve kterém to je. Taky to šetří přírodu - na e-knihu nikdo nemusí pokácet strom...

    Zas musím říct, že k obyčejné knize z papíru mám vřelejší vztah. S notebookem si nedokážu pohodlně lehnout do postele nebo se s ním někde natáhnout na sluníčku (speciální přístroj na e-knihy nemám). Navíc, kniha se dá osahat. A co se dá osahat, to může člověk vlastnit a nikdo mu to (při troše dobré vůle) nevezme - pro mě je kniha, kterou si koupím a dám do poličky takový můj artefakt, suvenýr nebo... nevím.

    Oboje má svoje pro a proti, je fakt, že normální knihy mám raději, jsou mi příjemnější, ale nakonec bych se možná taky uchýlila k těm e-knihám, už jen proto, že šetří životní prostředí, i když to už není ono...

    OdpovědětVymazat
  3. Když už mluvíme o té životnosti, jakou ji mají
    optická média, 10 let, 15, vlastním knihu
    ( život J.Krista ), kterou si v rodině předáváme z otce na syna cca přes 200 let.
    Víte kde budou za 20 let všechny dnešní DvD,
    správně, v koši. Zdraví Knihomol.

    OdpovědětVymazat
  4. To Knihomol: Nemohu si pomoci, ale z tvého komentu mám pocit, jako kdybys úplně opovrhoval e-knihami. To, že máte v rodině knihu, kterou si předáváte přes 200 let, to je vskutku krásná věc, tobě a tvé rodině patří můj obdiv za to, že vám ta kniha v rodině tak dlouho vydržela. Vážně.

    Vezmi ale, prosím, v potaz, jaké kvantum knih je přístupných právě díky digitalizaci. A aby knihy plnily svou funkci - aby byly čtené - musí k nim mít lidé nejprve přístup. A to nejde, když je té knihy jen pár výtisků a ty jsou kdesi v depozitářích knihoven, archivů a muzeí, kde postupně práchniví.

    Já sama jsem vyrostla v prostředí plném knih, určitě ne tak starých, jako ty uvádíš, ale milovaných už několikátou generací jejich majitelů. Přesto e-knihami neopovrhuji. DVD za 20 let možná skončí v koši, ale vzhledem k tomu, že technika jde stále vpřed neuvěřitelným tempem, přijdou určitě jiné nosiče. Nebo nějakému potentátovi "rupne v kouli" a lidstvo bude zase tesat do kamene a rýt do hliněných destiček...

    Sama se počítám, když ne za knihomola, tak za knihomila, a tvůj komentář mi přijde velmi jízlivý a z nějakého důvodu mě mrzí ty negativní vlny, které z něj vyzařují, ale to si třeba jen namlouvám a vidím v tvém komentáři něco, co v něm prostě není...

    OdpovědětVymazat

Pokud odesíláte komentář jako anonymní, bylo by hezké se podepsat! Na nepodepsané komentáře neodpovídám.

Děkuji