úterý 16. března 2010

Jak na off-line verzi wikislovníku ruštiny

Když se učíte jazyk, dříve nebo později narazíte na situaci, kdy budete potřebovat slovník. A že ho budete určitě potřebovat. Co se týká ruštiny, tak osobně považuji za nejtěžší skloňování/časování. Pravidla se dají samozřejmě vysledovat, ale i tak vás občas překvapí sloveso, které se časuje jinak, než byste čekali. A proto děkujme bohům za internetový Викисловарь. No jo, ale co když internet nejde?

Představte si, že z jakýchkoliv důvodů potřebujete nutně vyhledat správné časování slovesa. Jestli je to proto, že jste pár hodin před odevzdáním zjistili, že máte domácí úkol nebo jste jazykový masochista, co si pro zábavu časuje slovesa a chce si to zkontrolovat, to, prosím, nyní ponechte stranou. Takže potřebuje slovník a internet, božský to nástroj, nejede. Nepanikařte a jukněte na můj skromný návod.

Jako první budete potřebovat prográmek známý pod jménem WikiTaxi. Ke stažení na následující stránce. http://www.wikitaxi.org/...axi/index Vyhledejte levý roh stránky. Pokud neutekl, měl by tam být odkaz ke stažení (Download). Doporučuji zip, přípona 7-zip sice vypadá cool, ale z vlastní zkušenosti vím, že tenhle bezva typ archivu většina lidí neotevře.

Oukej, takže staženo a rozbaleno do vlastního adresáře? Bezva. Teď přejdeme k dalšímu bodu, a tím je stažení datového balíčku z wikipedie. Tentokrát žádné rozbalování. Soubor uložte někam, kde ho později najdete. Pro vaše pohodlí opět odkaz. http://download.wikimedia.org/ruwiktionary/...articles.xml.bz2

Teď k samotné práci s programem. Otevřete složku s rozbaleným WikiTaxi a hledejte soubor WikiTaxi_Importer.exe. Pro uživatele Windows Vista nebo Windows 7 úkon navíc. Než soubor spustíte, klikněte na něj pravým myšidlem a vyberte Vlastnosti, poté v záložce Kompatibilita zvolte režim kompatibility Windows XP a níže zatrhněte Spustit tento program jako správce. Pokud to neuděláte, tak vám pod výše zmíněnými systémy prográmek nebude fungovat. Kapiš? Vybafne na vás takovéhle okno:


Textu v polích si zatím nevšímejte. Klikněte na tlačítko Browse, které je první odshora a najděte si a otevřete datový balíček wikislovníku, který jste si stáhli z druhého odkazu. Teď klikněte na druhé tlačítko Browse a otevřete si složku, kam jste si nainstalovali WikiTaxi. Název souboru může být libovolný, ale raději zvolte něco přiléhavého, ať později víte. Já si vymyslel název ruwiktionary, ale jak říkám, volba je na vás. Klikněte na Uložit. Teď stačí stlačit Import Now! a počkat, dokud nebude hotovo.

Pokud vše proběhlo hladce, zavřete okno a v adresáři WikiTaxi hledejte soubor WikiTaxi.exe. Když jej otevřete zobrazí se následující okno:


Otevření určitého slovníku provede tak, že na něj kliknete v seznamu nahoře. Seznam je hned pod prvním odstavcem textu. V mém případě je tam jedna klikatelná položka jménem ruwiktionary.taxi. Po zavedení slovníku už můžete pomocí vyhledávací řádky nahoře vesele slovníkovat. Například:


A to je vše. Gratuluji k úspěšném zprovoznění wiki na vašem počítači. Ještě dodám, že stahování wiki balíčků se netýká jen slovníků, ale můžete si stáhnou i celou anglickou nebo českou wikipedii, ale počítejte s tím, že budou nesrovnatelně větší.

Další balíčky najdete na http://dumps.wikimedia.org/...index.html Stačí vyhledat patřičný slovník a importovat ho dle výše popsaného postupu. Stahujte pouze balíčky s názvem pages-articles.xml.bz2, ostatní vám budou pravděpodobně k ničemu.


Líbil se vám tento článek? Začněte odebírat RSS blogu nebo si mě přidejte na Twitteru.

6 komentářů:

  1. Hezké. Vzhledem k tomu, že píšeš "stahování slovníků", počítám, že jde stáhnout i další jazyky. mohl bys mě nasměrovat na němčinu? (Angličtina by se taky šikla) Já jsem ten masochista, co si časuje slovesa před spaním, místo aby počítal ovce, tak ať to alespoň dělám dobře... :D

    OdpovědětVymazat
  2. Přidal jsem odkaz na další, respektive na seznam všech. Hledej klasicky wiktionary s předponou de, tedy dewiktionary, a pak už se jen řiď postupem. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Můžeš mě prosím nasměrovat na anglický slovník? Zkoušel jsem všechny možné, ale nenašel jsem.
    Díky moc. MorGar

    OdpovědětVymazat
  4. Hledej enwiktionary a pak pages-articles.xml.bz2. Kdybys zjistil, že máš totálně pomíchaný ten slovník, tak za to nejspíš nemůžeš ty, ale Wiki, teď tam mají nějaký bug, co jim to u některých jazyků míchá.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj. Děkuji mnohokrát. Už jsem si ho stáhnul a je pravda, že se mi ten text nějak pomíchal, takže si ho zkusím stáhnout znovu a uvidím. Ještě jednou díky jak za radu tak zajímavý článek. MorGar

    OdpovědětVymazat

Pokud odesíláte komentář jako anonymní, bylo by hezké se podepsat! Na nepodepsané komentáře neodpovídám.

Děkuji